افزایش قیمت انواع لامپ و چراغ در چندماه اخیر
موج گرانی به دلیل عوامل مختلف همچون اصلاح تعرفه های گمرک، تحریم قطعات و مواد اولیه و یا علت های دیگر، هر صنفی را در شوک فرو میبرد. گرانی، خوابیدن ساختوسازها و… بر کسبوکار صنف نور و روشنایی اثر گذاشته است. متاسفانه فشار اقتصادی، مردم را از خرید اقلام تزیینی روشنایی و حتی گاهی تعویض لامپ هم بازمی دارد.
قیمت چراغ، لامپ، پایه لامپ، مهتابی، ریسههای برقی و… در سالهای اخیر افزایش یافته است و شماری از فروشگاهداران از عرضه اجناس گران خودداری میکنند؛ چراکه مردم کمتر زیر بار خرید لامپ قیمت بالا میروند.
مشاهدههـای میدانـی از بازار لامپهای تولیـد داخل نشـان میدهـد که به طور میانگین لامپ الایدی شـش وات حدود 25 هزار تومـــــان، لامپ الایدی 15 وات حبابی 45 هزار تومان، لامپ الایدی 30وات 90 هزار تومان و به همین نسبت، محصولات دیگر قیمت گذاری شده اند.
لامپ های وارداتی قیمت بالاتری نسبت به مدلهای داخلی دارد و با توجه به قیمت دلار، نوسان بیشتری را طی می کنند.
با این تفاسیر، هزینه روشنایی کاملا معمولی و تهیه لامپ برای یک آپارتمان 100 متری با دو اتاق خواب بیش از یک میلیون تومان آب میخورد؛ زیرا برای هر 12 متر فضا، به طور معمول به لامپ الایدی 15 واتی نیاز است.
کاهش فروش ۴۰ درصدی
طبق گزارش دنیای اقتصاد، تجهیزات نور و روشنایی مانند انواع لامپ و چراغ نسبت به پارسال با کاهش ۴۰ درصدی فروش همراه بوده است. البته تولیدکنندگان میگویند با رونق نسبی صنعت ساختوساز شرایط بهتر شده است اما هزینههای تولید آنقدر بالا است که حتی قیمتهای جدید هم کفاف این هزینهها را نمیدهد. گره خوردن تامین مواد یا تکنولوژی ساخت به قیمت دلار از عوامل اصلی این افزایش هزینه تولید است.
با افزایش نرخ دلار، ارزش گمرکی (ریالی) مبنای محاسبات گمرک چندین برابر می شود و حقوق ورودی بر مبنای ارزش گمرکی افزایش می یابد. از طرفی نحوه محاسبه مالیات و عوارض نیز بر مبنای ارزش گمرکی و حقوق ورودی خواهد بود. لذا به یکباره مالیات بر ارزش افزوده و عوارض نیز چندین برابر افزایش می یابد.
از طرفی واحدهای تولیدی و بازرگانان بدلیل افزایش مبالغ پرداختی به گمرک بخصوص 9 درصد مالیات بر ارزش افزوده و عوارض و حقوق ورودی با مشکلات کمبود نقدینگی روبرو خواهند شد و نهایتاً بار روانی این افزایش در قیمت تمام شده بازار لحاظ می شود. البته با توجه به قانون بودجه سال 1401 و ایجاد تغییر در نرخ ارز محاسباتی گمرک و علیرغم کاهش سود بازرگانی عمده کالاهای وارداتی، وجود آثار تورمی در بازار کالاها قابل پیش بینی است.
گرانی مواد اولیه داخلی
افزایش هزینههای تولید و همینطور نرخ برخی از مواد اولیه مورد استفاده در لامپ و چراغ در بازارهای جهانی باعث شده قیمت این لوازم دچار تغییر قابلتوجهی شود. برای مثال قیمت جهانی مس نسبت به سال گذشته ۳ برابر شده است. در چنین شرایطی نمیتوان قیمت تولید کالاهایی همچون انواع سیم و کابل مسی را پایین نگاه داشت.
بهطور کلی صنعت نور و روشنایی و نیز سیم و کابل به سه صنعت دیگر وابسته است؛ صنعت ساختمان، سرمایهگذاریهای صنعتی و سرمایهگذاریهای زیرساختی. در این مدت همه این بازارها دچار رکود نسبی شدند. البته شرایط بازار ساختوساز نسبت به بقیه بازارها بهتر است اما نمیتوان گفت رونق گرفته است. در اینجا موضوع اصلی قدرتخرید مردم است. وقتی قدرت خرید افراد فعال در صنعت پایین است، نمیتوان به رونق امیدوار بود چراکه مثل این میماند که یک کفه ترازو درست کار نکند.
وابستگی به واردات
با وجود توانایی ساخت لوازم و تجهیزات نور و روشنایی مانند انواع لامپ و چراغ باکیفیت در داخل کشور، عواملی همچون رکود اقتصادی، مالیات و جنسهای وارداتی این صنعت باعثشده برخی از کارخانهها فعالیت خود را کاهش دهند. با توجه به شرایط بالابودن نرخ ارز و قیمت مواد اولیه، تولید با ظرفیت پایین تر از معمول در حال فعالیت است. کارخانجات از نظر تامین مواد اولیه با مشکلی مواجه نیستند، اما قیمتها آنقدر بالا است که نقدینگی در گردش آنها هم کفاف این حجم از افزایش قیمت را نمیدهد.
از طرف دیگر، قطعات اصلی این صنعت مانند چیپ های ال ای دی، وارداتی است. صدالبته توانایی تولید این قطعات نیز در کشور وجود دارد ما علت عدمتولید این وسایل در کشور، نرخ بالای ارز و مشکلات تهیه ماشینآلات صنعتیِ تولید، به علت تحریم است.
گارانتی و ضمانت انواع لامپ و چراغ
نکته ای که در این بازار از دید کارشناسان دور مانده است، محصولاتی هستند که در بازه زمانی خاصی توسط تولیدکننده ضمانت می شود. لامپ و چراغی را در نظر بگیرید که 2 سال گارانتی تعویض در صورت سوختن، از تاریخِ ساخت دارد. با کاهش فروش این محصولات و عدم استفاده آنها، صحت عملکرد این تجهیزات و نحوه استفاده از گارانتی محصولاتی که هم اکنون تولید شده اند و در فروشگاه ها از صف فروش جامانده اند مشخص نیست. طول عمر مفید یک محصول همواره تاریخ استفاده از آن نیست. گاهی حتی عدم استفاده از محصول نیز شامل طول عمر محصول می باشد. این اتفاق برای بازارهای خاصی مانند انواع لاستیک خودرو و وسایل حمل و نقلِ سنگین، معضل بزرگی است.
مقایسه زمانی قیمت
برای داشتن دیدی بهتر، مقایسه زمانی راهکاری است که می تواند به ما کمک کند. فروشگاه هانا برای بررسی این موضوع چند عدد از پرفروش ترین محصولات خود را در بازه زمانی سه ماهه قبل از عید 1401 و بعد از آن بررسی نموده است. برای نمونه، چراغ ریلی ۳۰ وات COB سفید پارس شعاع، پنل لایت صدفی ۵۰ وات برند پارس شعاع و چراغ توکار ۳۵ وات COB LED اکووات در این خصوص مورد بررسی قرار گرفته اند. در نمودار زیر میزان افزایش قیمت این محصولات را مشاهده می فرمایید.
پیش بینی افزایش قیمت در سه ماهه دوم سال 1401
با توجه به افزایش قیمت فوق در شروع سال جدید و تغییرات احتمالی بازار و روند افزایش قیمت محصولات حیاتی در اردیبهشت ماه، پیش بینی می شود این روند به دو علت کاهشِ خرید مردم و افزایش التهاب بازار تا 10 درصد دیگر در سه ماه آینده ادامه پیدا نماید. قیمت گذاری کارخانه های تولیدی برای شش ماهه نخست ثابت است اما احتمال دارد بازار آزاد بسته به نیاز و موجود بودن کالای خاص، قیمت های متفاوتی ارائه دهد. افزایش 10 درصدی قیمت ها در نیمه دوم سال با درصد بالایی محتمل می باشد.
فروشگاه اینترنتی هانا همواره خود را موظف می داند تا در قیمت گذاری محصولات خود نهایت دقت را به عمل آورده تا حقوق مصرف کنندگان رعایت شود. اگر مایل به خرید تجهیزات نور و روشنایی می باشد کافیست قیمت های روز را بررسی و مقایسه نمایید. برای اطلاعات بیشتر با متخصصان ما تماس حاصل فرمایید.
[porto_best_selling_products view=”grid” per_page=”8″]
2 دیدگاه در “پیش بینی افزایش قیمت انواع لامپ و چراغ در سه ماهه دوم سال 1401”
خدا بخیر بگذرونه!
مملکت گل وبلبل